Felicia Năpârcă este profesor de 13 ani și o mare iubitoare a tot ceea ce ține de lingvistică, având în vedere că predă limba română.
Își învață elevii cum să stăpânească în mod corect cuvintele dar mai ales cum să se folosească de ele pentru a exprima trăiri, sentimente, amintiri și mai mult decât atât, pentru a iubi lectura și tot ceea ce ține de minunata lume a cărților.
Predă la Liceul Teoretic Dr. Mihai Ciucă Săveni.
Vara aceasta și-a dedicat o săptămână pentru sine, pentru autodezvoltare, pentru socializare, pentru a trece lesne de la clasic la modern, pentru a fi alături de ceilalți 19 profesori la cursul de dezvoltare a creativității din cadrul proiectului „CreaFuture – Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142 finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020.
La finalul cursului care a durat cinci zile povestește că…
…„Nu am rămas decât cu gânduri frumoase, cu amintiri plăcute”
Bogăția profesorului este transmisă automat elevului care absoarbe ca un burete din cunoștințele îndrumătorului său.
Iar când măiestria profesorului de a preda este adusă la nivelul care place copiilor, atunci rețeta succesului în educația la clasă este asigurată.
„Orice experiență pe care noi o parcurgem sau orice competență pe care noi o dobândim, la rândul nostru o transmitem elevilor, la clase. Întotdeauna perfecționându-ne pe noi reușim să transmitem din cunoștințele noastre și elevilor, la clasă”,
Felicia Năpârcă, prof. lb. română Liceul Teoretic dr. Mihai Ciucă Săveni
Este de acord că aceste metode de educație non-formală ar trebui să fie, într-o oarecare măsură stabilită de specialiști, obligatorii în programa școlară generalizată.
Pentru ca învățatul să devină o plăcere pentru copii iar participarea la ore să fie asociată cu entuziasmul, nerăbdarea și setea de cunoaștere.
„Cu siguranță, aplicarea metodelor se face nu doar predând în mod tradițional, clasic ci îmbinând modernul cu clasicul. Elevilor le place, le place să se joace și în același timp să învețe. Le place să experimenteze, să facă lucruri pe care nu le fac permanent. Le place să lucreze în echipă, să aibă un produs comun al unei echipe, să-și prezinte activitățile, să prezinte aportul pe care ei îl aduc în produsul final al activităților”,
Felicia Năpârcă, prof. lb. română Liceul Teoretic dr. Mihai Ciucă Săveni