Sorin Luca este profesor și în prezent conduce Casa Corpului Didactic Botoșani, instituție parteneră în cadrul proiectului CreaFuture.
Este unul dintre cei 20 de profesori înscriși la cursul de dezvoltare a creativității din cadrul proiectului „CreaFuture – Creative Workforce for Cross-Border Future”, 2 SOFT/1.1/142 finanțat de Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020.
Este profesor de chimie – fizică de peste 20 de ani iar în prezent predă la Liceul Regina Maria Dorohoi unde susține că a găsit un colectiv cristalizat într-o unitate aflată în plină ascensiune.
S-a regăsit printre participanții la cursurile de dezvoltare a creativității și abilităților de viață, din dorința de a menține un contact permanent și activ cu elevii săi. Dar și pentru el, în calitatea sa de îndrumător pe calea cunoașterii.
„Din perspectiva cadrului didactic mi se pare o oportunitate foarte bună de a-ți lărgi orizonturile în ceea ce privește abordarea clasică. Și, în primul rând, cred că unele probleme care pot să apară la predarea la clasă, pot fi rezolvate cu abordări de genul celor care s-au făcut aici, la curs”,
Sorin Luca, director CCD Botoșani
Nu a fost neapărat străin de metodele de educație non-formală pentru că unele părți din conținut le-a regăsit și în alte cursuri. O parte dintre acestea au fost discutate cu atât mai mult cu cât am avut un an școlar atipic, în contextul crizei sanitare.
„Chiar Casa Corpului Didactic a avut, are și va avea în continuare în oferta de formare cursuri numite la început metode moderne de învățare, deci acest trend există de mai bine de 10 de ani. În cadrul cursurilor de formare, se regăsesc părți din aceste metode. În cazul de față ele au fost gândite să stimuleze gândirea elevilor de liceu dar eu am văzut aplicabilitate la ciclul primar, la cei mici care sunt mai mereu dispuși să se joace”,
Sorin Luca, director CCD Botoșani
CreaFuture s-a adresat cu precădere cadrelor de liceu din unități preuniversitare de stat în cazul cărora misiunea implementării metodelor non-formale cu jocuri sau alte exerciții menite să stimuleze, este oarecum mai dificilă în fața liceenilor.
„Cred că depinde foarte mult de modul în care pune cadrul didactic problema, situația. Pentru că rămânem ancorați în stadii în care elevii noștri nu prea au inițiativă. Ei tind să urmărească un model impus de profesor. Și atunci, dacă profesorul este creativ, ei cu siguranță vor fi receptivi pentru că atmosfera generală este că nu mai vor orele alea de tip vechi, în care profesorul vine la clasă, umple de șapte ori tabla și o șterge, vor mai multă interacțiune, să fie o oră mai colorată. Nu din punctul de vedere al conținutului cât a metodei de abordare”
Sorin Luca, director CCD Botoșani
Directorul CCD a încheiat cursul CreaFuture cu o mare părere de rău: și anume că doar două serii de cadre didactice vor avea ocazia să participe la această instruire care personal i-a plăcut și pe care dorește să o introducă începând cu noul an școlar în oferta de formare a Casei Corpului Didactic.
„Am vrea să oferim și altor profesori de la Botoșani posibilitatea să participe la acest curs, chiar dacă nu în cadrul proiectului CreaFuture, deci va fi ceva local, a CCD-ului”,